Ere wie ere toekomt

Rensink Totaalonderhoud 08 april 2022

Ere wie ere toekomt.

Welkom in het familiebedrijf dat Rensink Totaalonderhoud heet!

Onlangs las ik een interview van prof. dr. Marta Berent-Braun, hoogleraar Familiebedrijven en Eigendomsdynamiek aan Nyenrode Business Universiteit over familiebedrijven.
Zij stelt: ‘Familiebedrijven kenmerken zich vaak door een langetermijnvisie, een stabiele financiële basis en goede banden met personeel en externe partijen’.
Maar ook: ’Meerdere kapiteins op één schip kan een familiebedrijf nekken’. Een interview dat de aspecten van het familiebedrijf goed verwoord.
Hoe zit dat bij Rensink?

Toen ik het bedrijf van Jans heb overgenomen hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Samen, maar ook met mijn zusje die ook aandeelhouder is.
Privé en zakelijk uit elkaar houden, wie neemt de beslissingen, wie bepaalt wat, etc. En natuurlijk doe ik dingen wel anders dan hij zou doen. Maar het is wonderlijk: als puntje bij paaltje komt zien we het vaak hetzelfde.
Zeker in het begin was het aftasten, (her)positioneren en aanpakken & loslaten.

Jans is nog steeds actief binnen Rensink, tweemaal per week spreken we de lopende zaken door.
Jans is voor mij het voorbeeld van de ondernemer pur sang. Hij is mijn vader, mijn vriend en mijn klankbord.

Vandaag is de grondlegger van ons bedrijf zoals we het nu kennen, Jans Smoes, jarig. Hij heeft de respectabele leeftijd van 83 jaren behaald.
Jans heeft zichzelf altijd uitgedaagd. Mocht niet linkshandig zijn en dus werd hij rechtshandig. Heeft de ambachtsschool van 4 jaar in 2 jaar afgerond en keek altijd verder dan het puntje aan de horizon. En zo vertrok ons gezin eind jaren zestig van Vriezenveen naar de Bergstraat in Deventer. Dat betekende ook dat mijn moeder haar leven totaal zag veranderen.

Ondernemers van zijn tijd hebben veel veranderingen meegemaakt.
Van geen enkele telefoon naar iedereen minstens 1 mobieltje.
Van weinig communicatiemiddelen naar een volledig IT netwerk.
Van weinig vervoersmiddelen naar elektrische auto’s.
Van enkel mond-tot-mondreclame naar een volledige online wereld.
Ik heb diep respect voor die generatie, die met zeer beperkte middelen alles voor elkaar wist te boksen. Natuurlijk weet ik: het was toen een andere tijd, zeker. Maar toch.

Samen gaan Jans en ik naar alle thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles, al jarenlang is ons bedrijf sponsor. En vorm van ontspanning die van vader op dochter is overgedragen.
Maar zo is er veel overgedragen en die waarden wil ik meenemen in mijn bedrijfsvoering. We moeten vooruitkijken, maar heel af en toe is het ook goed in de achteruitkijkspiegel te kijken. En te realiseren wat ons hier heeft gebracht.

Jans van harte gefeliciteerd! Ik hoop nog vele jaren samen met jou te kunnen ondernemen.

Ere-wie-ere-toekomt